Om Murder Ballad

Murder Ballad är en explosiv rockmusikal skriven av Julia Jordan och Juliana Nash. Den hade premiär 2012 på Manhattan Theater Club. Den flyttade 2013 vidare till Union Square Theatre. Murder Ballad har sedan gått i flera städer i USA, i Europa och Korea. Det här är första gången den sätts upp i Skandinavien.

 

Om föreställningen

Murder Ballad kretsar kring Sara, en storstadstjej som slits mellan sin passionerade före detta pojkvän och sin pålitlige man. Vi leds framåt i handlingen av en servitris som fungerar som föreställningens berättare.

När Sara bryter upp med Per, en beslutsam bartender, springer hon rätt i armarna på David, en tystlåten doktor i poesi. Efter att Sara och David blivit ett par, gift sig och fått en dotter, längtar Sara tillbaka till sitt gamla, farligare liv och börjar i hemlighet träffa Per på hans bar i stan. Sara och Pers passionerade relation intensifieras, men Sara känner att hon saknar sin man och sin unga dotter. Hon vill tillbaka, men det kanske är försent…

Balladhistoria

Den traditionella balladen var från början en medeltida dansvisa, ofta med erotiskt innehåll och stort igenkännande för åhöraren. Handlingen var vanligtvis en historia om ett brott som begåtts. Ballader om mördare var populärt på 1500- och 1600-talet i England, Skottland och på Irland. Man följde mördaren hela vägen till galgen eller halshuggningen, som en varnande berättelse. Balladen kunde berättas från flera perspektiv: Det kunde vara mördarens ord, offrets eller en utomstående betraktare utan någon relation till själva brottet. Balladen ”Tom Dooley” tex, porträtterar mördaren på ett sympatiskt sätt.

I modern kultur är ballader om mördare inget som man höjer på ögonbrynen för. Låtskrivare som Johnny Cash och Bruce Springsteen har i flera låtar berättat om mördare på ett mer eller mindre sympatiserande sätt.